Peluang keemasan, tawaran istimewa akhir Ramadan!!

Di penghujung Ramadan dan aidil fitri yang semakin hampir ini kita tentunya sibuk dengan persiapan raya, dan banyak tawaran shopping raya yang mengujakan. Tetapi jangan sampai kita terlalai dari merebut peluang keemasan dari penghujung Ramadan sebelum ianya berakhir.

Ramadan hampir melabuhkan tirainya. Masih ada berbaki lagi masa untuk meningkatkan amalan demi memenuhi saranan hadis untuk kita memenuhi ibadah merangkumi konsep ايمانا واحتسابا (beribadah dengan penuh keImanan dan pengharapan/ikhlas) supaya mencapai objektif bulan Ramadan, meningkatkan Taqwa dan mendapat keampunan. Diriwayatkan Rasulullah s.a.w bersifat amat pemurah serta meningkatkan amalan beliau terutama di sepuluh hari terakhir bulan Ramadan. Beliau juga bersabda “Sedekah yang paling utama adalah sedekah pada bulan Ramadhan”. (Tirmizi)

Saudara/i,
Seorg lelaki diminta mengecat sebuah perahu, ia pun mengecat perahu tersebut. Saat mengecat, ia menemukan sebuah lubang kecil di lambung perahu, dan menambalnya diam diam. Begitu selesai mengecat, ia terima upahnya dan pergi.

Tak lama berselang, pemilik perahu menemui lagi lelaki tersebut dan memberinya cek yg nilainya sungguh tidak diduga. Si tukang cat terkejut dan berkata, “Anda sudah membyar upah saya, Tuan”.

“Tapi ini bukan upah utk mengecat. Ini kerana anda sudah menampal satu lubang di lambung perahuku”.
“Ah, Itu kan cuma hal kecil. Anda tidak perlu memberi saya wang sebanyak ini untuk pekerjaan sekecil itu”.

“Mungkin anda tidak mengerti. Saat saya minta anda mengecat kapal itu, saya lupa memberi tahu tentang lubang tersebut. Ketika cat perahu sudah kering, anak2 saya langsung pergi memancing dengan naik perahu itu. Mereka tidak tahu tentang lubang itu, Sementara saya tidak berada di rumah saat mereka pergi. Ketika saya pulang dan menyedari mereka telah membawa perahu itu pergi, saya jadi sangat khuatir kerana saya tahu kalau perahu itu bocor.

“Alangkah leganya saya ketika melihat mereka semua pulang dgn selamat” Lalu saya mendapati bahawa anda telah menampal lubang kapal yg bocor itu. “Anda telah menyelamatkan anak2 saya” Yang sudah Anda lakukan bukan hal kecil, kerana itu telah menyelamatkan nyawa orang lain. Sesungguhnya wang tidak bernilai untuk membayar kebaikanmu itu.

Teruslah menolong, meringankan beban orang lain dan perbaikilah setiap “lubang” yg anda temukan. Anda tidak akan pernah tahu bila bantuan anda bermanfaat. Kalau manusia di dunia saja boleh melihat perbuatan baik, apalagi Allah Tuhan kita Yang sangat ingin menempatkan Kita disyurgaNya…

Antara cara yang paling bermakna mungkin, ialah dengan melakukan sumbangan/infaq projek atau bantuan kepada pihak yang paling memerlukan. Saya senaraikan di sini untuk memudahkan anda beramal. Ingat, ini bukan rayuan kewangan, ini sebenarnya adalah peluang anda menjana saham akhirat yang amat baik, saya tidak mendapat apa-apa dari sumbangan anda (dan sumbangan ini harus terus disalurkan kepada pihak-pihak yang berkaitan seperti disenaraikan).

slide web AS-01
Poster dari MyCare

Projek MyRamadan MyCare/Ikram
Ini adalah pakej tajaan bersahur/buka puasa atau hadiah hari raya di negara-negara umat Islam yang sedang dilanda bencana atau amat memerlukan contohnya
1. Gaza
2. Masjid Al-Aqsa (Baitul Makdis)
3. Tebing Barat
4. Syria
5. Kem Pelarian Syria di Lubnan & Turki
6. Kem Pelarian Palestin di Lubnan
7. Pelarian Rohingya di Malaysia
8. Komuniti Islam di Myanmar

Cukup simpel – RM100/pakej untuk berbuka seorang atau RM50/pakej untuk hadiah hari raya.Ayuh berikan kegembiraan kepada mereka pada Ramadan melalui ibadah sedekah anda kepada:
Maybank Islamic : 5642-5856-0698
Bank Islam : 1209-20100-34904
CIMB Islamic: 8602 135 592
JomPAY (ID: 6197)
Secara ONLINE di: http://www.billplz.com/myramadan
Nyatakan kemasukan sumbangan anda ke 018-383 2458 atau emel ke ramadan@mycare.org.my
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Ibu Pejabat MyCARE:
03-8941 2341 (Sazlie)

Saya sebagai Pengerusi MyCare Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, menjemput anda menyumbang untuk projek ini

IBADAH KITA, KEGEMBIRAAN MEREKA

 

Infaq wakaf, pahala berkekalan
Mungkin ramai yang suka menyumbang untuk tujuan wakaf, sebab pahalanya berkekalan sampai bila-bila insyallah.
Sahabat saya yang merupakan Pengerusi projek pembinaan sebuah Surau Al Munawwarah di Taman Bukit Cheng Melaka sedang mengumpul dana yang memerlukan RM400,000. Mudah sahaja, sumbang apa saja jumlah yang anda mampu, wang sumbangan yang sedikit ini pahalanya akan berkembang.
Untuk menyumbang, boleh bank in ke Bank Muamalat atas nama PEMBINAAN SURAU TAMAN BUKIT CHENG, nombor akaun: 0402-000111-3713.

34970234010_76051ae268_k

Bantu baiki masjid yang dilanda bencana banjir
Masjid Al Ehsan di Hulu Langat (Kampung Sungai Serai) telah rosak akibat banjir melanda 3 hari lepas. Dianggarkan kerugian RM60,000 melibatkan peralatan elektronik, meja, kerusi dan karpet. Jika anda bermurah hati boleh hulukan sumbangan melalui bank in ke akaun Bank Muamalat 1207-000527-4712 atas nama Masjid Al Ehsan Kg Sg Serai

WhatsApp Image 2017-06-19 at 02.03.51
Mesej dari sahabat saya Nazir Masjid Al Ehsan (Sdr Tn Haji Syed Putra)

Bantu pusat pemulihan insan
Ini mesej dari Pusat Bimbingan Raudhatus Sakinah:

Di penghujung ramadhan yg masih berbaki ini, kami ingin mengajak para dermawan yg perihatin ambil peluang menyumbang kpd usaha bimbingan kpd remaja yg memerlukan.

🌷🌷 Pusat Bimbingan dan Perlindungan Remaja Puteri Raudhatus Sakinah 🌷🌷sangat mengalu2kan sumbangan 💶 mahupun zakat daripada tuan/puan yg prihatin dan dermawan.

Membangunkan 3 buah pusat 🏘 ini serta membimbing dan mengembalikan anak2 remaja yg pernah tersasar jauh dr landasan 🛣agama merupakan suatu cabaran yang besar dan kami memerlukan sokongan dan dokongan tuan/puan👍🏼. Ia bukanlah suatu yg mudah tetapi bukan juga suatu yg mustahil💪🏼. Allah pasti takkan sia2kan setiap usaha dalam membangunkan jiwa 💖yang memerlukan sentuhan kasih sayang ❤ dan didikan kita insyaAllah.

Mudah2an doa 🏼✋🏼dan bantuan tuan/puan menjd saham akhirat kita bersama dalam membantu penghijrahan mereka menjadi anak2 yg solehah serta dapat memuslehkan (memperbaiki) 🌟rakan taulan dan generasi muda di luar sana insyaAllah!

RS Pusat Rosmawati Zainal @ Ummirose
019-2386333

RS Melaka:
Maimunah fadzil 0196668138

Ac Raudhatus Sakinah Caw Melaka: May Bank 554138008995

 

JANGAN LEPASKAN PELUANG BERAMAL WALAUPUN SEDIKIT
Mungkin anda tak ada wang banyak, atau mungkin ada wang banyak, walau apa pun sedikit atau banyak sumbangan anda merupakan ibadah yang besar waktu ini. Jangan sia-siakan peluang ni ye.

AKHIR SEKALI, UNTUK KEMUDAHAN ANDA, JIKA TELAH MEMBUAT SUMBANGAN BANK IN, HARAP DAPAT MAKLUMKAN PADA SAYA, MELALUI WHATSAPP 019-3217391 atau email omaskon@gmail.com supaya dapat saya sampaikan pada pihak yang berkaitan. Nyatakan sumbangan apa dan pihak mana serta jumlah, atau sertakan slip bank-in tersebut.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s