Bila hati merasa resah….pengalaman seorang otai biker

Coretan dari seorang otai biker Dr. Azmi. Hmmm biarpun beliau seorang yang berpengalaman luas sbg rider, ada juga perasaan ‘gementar’ pagi tadi. Rupanya memang banyak cabaran juga bila bermotor seorangan apalagi untuk jarak yang jauh di waktu malam atau awal pagi. Malang memang tak berbau. Disebabkan ‘instint’ beliau yang kuat, alhamdulillah beliau telah selamat sampai di destinasi.

====================================
10690270_10203207812258607_613711170086959346_n

Bangun awal pagi ni… masih teringat2 dua arwah yg jatuh helicopter tu… ikuti penuh proses kebumi mereka… moga Allah ampunkn mereka …sempat juga gi tengok kubur Dt Azlin.. al-maklum pernah berinteraksi dgn mereka sebelum ini…
….sambil2 tu slowly ke bilik air… fikiran masih terfikir.. kenapa rasa semacam pagi nih.. perasan rasa kurang senang utk ride bike pagi ni… walhal bike sudah siap dgn fuel penuh.. barang2 pesanan dr kg dah siap dlm tong bike.. helmet, glove, jacket & suit and shoe siap disusun mlm tadi…oh. tak boleh jadi .. perasan kurang enak.. !!
Selesai bersihkn badan…. terus sapa.. “Ummi.. tak jadi naik bike pagi ni… , naik kereta je lah… rasa macam. …”… “Sokong2, lebih baik drive.., naik si Merah tuh”… sapa isteri…. setelah siap pakaian, solat lebih kurang, tepat jam 5.00 am..bersalaman.. terus pandu… ke lebuh raya…
…. pandu melepasi Sg Besi… masuk KL… kelihatan kereta agak byk di awal pagi… beberapa driver memandu dlm keadaan bahaya.. ah… ini perlu lebih careful pagi ni.. melepasi jln duta, masuk Plus, terus pandu dlm speed biasa..melepasi Jln Duta -Rawang perlu hati2, byk roadworks. No radio… kereta lebih byk dr biasa…. lorry macam biasalah.. penuh & keluar masuk lane spt raja…sampai d antara Serendah – Sg Buaya…. dalam kegelapan & agak laju kelihatan seolah-olah objek besar terhenti d highway. … applied emegency brake… fuhhh.. terus ambil kiri.. sebuah treler panjang terlentang sepanjang highway… kesan tyre jelas kelihatan… aku membrek beberapa kali supaya kereta belakang perasan dgn emergency braking… Alhamdulillah…. lepas satu Xcident…. mungkin ini juga sebab kenapa perasan agak semacam pagi ini.. ( tak pernah dirasai sepanjang menunggang motorcycle )…

Belum habis… rehat dulu… ada 3 lagi … 😳😳😳😳
Dlm… calculations jika membrek emergency dgn bike … rasa terlalu bahaya esp jika berada di fast lane… kurang pasti dgn fungi ABS…. mungkin ngam2 atau cium badan treler sikit… 😱😱😱… ok.. perjalanan diteruskn… tetapi hati terus terfikir… mungkin ada orang lain ada buat panggilan kecemasan… aku terus drive… perlahan d Slim River 110 km/j … AES d KM276…sampai RR Tapah tepat 6.15 am… solat subuh. .. pagi ni entah hati memang kurang tenang.. masuk Surau terlihat kump Jemaah XX ni… kenapa la solat jemaah subuh di Saf belakang2.. patutnya terus ke depan buat Saf molek2 ( hati terus complaint )…
Patutnya aku perlu syukur… dpt juga solat Subuh berjamaah walaupun masbukh…

Selepas breakfast & top up T&G yg dah kekeringan nilai !!!… aku teruskn driving.. baru beberapa KM, kelihatan lori memperlahankn kenderaan ditepi jalan… ohhh kenapa? Aku perlahan kereta… kelihatan sebuah kereta putih terbalik dlm longkang.. mungkin pemandu cuba beri pertolongan… Adakah ianya Nissan Levena yg memandu laju sejak dr Rawang tadi!!! Hairan juga aku kenapa MPV kecil begini dipandu laju melebihi had design… Aku kurang pasti, .. Mungkin pertolongan sudah diberi.. punca mungkin mengantuk & mengelak sesuatu di highway yg masih gelap… 6.50 am…
…. terus.. beberapa km di simpang keluar Tapah.. kelihatan 2 biji lorry berhenti.. seolah-olah memeriksa sesuatu… mungkin juga terjatuh sesuatu dr lorry… mungkin juga kereta tadi terbabas mengelak sesuatu dr lorry ini… 😱😱😱
Perjalanan diteruskn…. melepasi Ipoh… sedikit renyai2.. jln basah… mendaki selekoh menuju Terowong Menora… (tempat yg paling best bagi bikers utk test cornering skills… other than Karak highway )….aku terus pandu dgn full focus…. tetiba di sebelah opposite highway, kelihatan sebuah kereta tersasar lagi… nampak Plus Ronda baru tiba…. mungkin jalan licin..😰😰😰😰
…keluar terowong… perlahan kenderaan kerana byk kereta & lori.. sesekali pecut juga…tetiba dlm kabus pagi… ternampak emergency flash light… ohhhh.. kelihatan staff Plus Ronda berla
…lari.. beri bantuan kecemasan pd semua Axia baru…. front side terus hancur… parts tertaburan aras highway… kelihatan seorang pemandu & budak Cina berdiri di luar highway… kelihatan selamat… Aku pun teruskn perjalanan…. fuhhh sudah 4 xcident yg berlaku pagi ini dlm jarak perjalanan 300km dlm beberapa jam saja…

166076_4858011450628_1232122269_n
On…. radio… dengar info trafik… “Highway Plus KM417″ ditutup utk semua kenderaan… kesesakan teruk berlaku kerana kemalangan maut disitu.. semua kenderaan diarah keluar melalui Bkt Tagar… ikut arahan Trafik…. “…
Hati ku berkata ini mesti kes ada kenderaan melanggar lorry yg terlentang di Highway 2 jam lepas… memang bahaya…
Aku teruskan perjalanan.. tepat jam 8.00 am exit d Bandar Baru.. menyusuri jalan kampong Lubuk Buntar, Serdang, Sg Ular… perlu extra focus dgn lori2 tanah, kereta2 tua& separuh usia, motorcycle, kanak2 melintas, pekerja estet dgn galah panjang etc etc… Alhamdulillah aku sampai d Kulim Hitech tepat jam 8.30am… Clock in d Unikl-MSI 8.39am… 😄😄☺😄

=========================

Terima kasih Dr. Azmi atas perkongsian tersebut. Kekadang, kita kena mendengar desiran hati mungkin ada sesuatu. Apapun, memang kita perlu sentiasa berwaspada dan dalam pemanduan terutamanya motosikal, perlukan konsentrasi penuh sepanjang masa. Jika dikuatiri tak dapat berbuat demikian, atau hati tak sedap, baik lupakan saja, bawa kereta lebih selamat. Amalan saya, bila hati kurang senang, atau dalam kecelaruan, saya akan pandu dengan lebih perlahan dan kurangkan sebaran ‘manuver’ yang berisiko. Bila keadaan dah reda, baru kembali pada praktis asal. Tapi kalau keresahan tetap tak hilang, atau lepas berlaku atau menyaksiakan satu peristiwa trauma, saya ‘take it easy’, rehatkan diri dari menunggang, gantikan dengan memandu kereta, lebih relaks & konfiden lagi. Biar apapun caranya, tawakal pada Allah dan minta perlindungan dariNya.

Pengalaman emergency braking…memang amat mencemaskan. Situasi hampir sama telah saya hadapi satu ketika semasa mula memandu meninggalkan rumah untuk bermusafir ke Johor, waktu malam. Sedang dalam kelajuan agak sederhana, sepanjang MRR2, menghampiri jejambat Kampung Pasir, pada waktu tersebut saya sedang rancak berborak dengan isteri. Tiba2 isteri menjerit, menarik perhatian saya pada seorang lelaki yang berdiri di tepi jalan melambai2 tangan mengarahkan kenderaan melencong laluan. Saat berikutnya baru saya terkejut melihat sebuah kereta terdampar di laluan pantas (lorong paling kanan di mana saya sedang memandu!). Nak melencong ke lorong tengah, di sebelah betul2 sebuah treler sedang meluncur agak laju, memang tak cukup masa untuk mengelak. Terus saya mengepam brek, beberapa kali. Memang kereta dapat dihentikan tepat2 di depan kereta rosak tersebut…tetapi baru saya perasan di belakang beberapa kenderaan menunda saya secara dekat, termasuk seorang penunggang motor, yang telah menyedari saya membrek kecemasan, lalu beliau membrek cemas, sehingga motor terpelanting dan beliau berguling di atas jalan. Mujur tidak cedera parah, dan mampu bangun lalu saya bantu beliau mengangkat motor. Rasa amat bersalah…tetapi itulah hakikat dalam suasana cemas, mungkin kita dapat menghentikan kereta dgn sebab brek ABS yang canggih, jangan lupa ada kenderaan di belakang, mungkin selamat berhenti, tapi risiko dirempuh kenderaan belakang pula, atau dalam hal ini menyebabkan orang lain jadi mangsa.

Oh, I crashed my Duke

It is ironic. But I resigned to the fact that it was destined, and God only knows the wisdom behind.
Just over a week since a close friend passed away as a result of a horrible motorbike accident. And an accident happened to me. I survived it unscathed, just minor pains here and there, but the bike was badly damaged. Sometimes I felt embarassed as if it was from my own shortcoming (despite it clearly was the fault of the car driver!), but I cant help to feel inadequate. Is something wrong somewhere…? How I could ensure it will never happen again? How I could convince anyone to be my pillion passenger, again? Am I fit to ride to work, bustling the traffic congestion on daily basis, again?
Everything happened so fast…beyond thinkable…well it was going to be like any other normal day coming back home from work. …except a different route via Jln Tun Razak traffic congestion, and I was riding the Duke 200 for a change. Work ended early so I took the opportunity to send the bike for quick service at Pudu. Riding on the way home, post service (and removal of cut off point) I was a little too eager at times perhaps trying to test bike while forgetting that I had not ridden it in dense traffic for quite a while. Not that this was a problem, indeed Duke’s smaller profile made it easier to manouver, except, the absence of ABS for emergency braking. Suddenly I was confronted with an emergency situation, requiring sudden and forceful braking – the Myvi infront switched to the fast lane out of a sudden, without indication. 
Perhaps the less forgiving nature of Duke’s braking system coupled with a little harsh ride led to less than ideal reaction time, added by a major fault from the car in front that took a sudden lane switching without prior warning. Whatever, it had been fated that I ended up with a loud bang and the next thing I was thrown on the tarmac. The bike was badly damaged but I was fine. A number of bikers stopped to give help. A guy picked the bike and pushed it to the road side.
The driver was a lady accompanied by her daughter. She repeatedly apologised and promised to work together to settle things. 
It turned out to be a three hours plus of waiting, towing the bike (assistance by Motoaid) and settling things at McDonas Auto. As late evening set in I laid down my jacket and stood up to perform Asar prayer on the roadside. The next prayer which was maghrib done at the workshop that needed me to climb up two flight of stairs in pain. It was not till the towtruck arrived I began to feel excruciating pain on my hips, which worsened when climbing.
I tried to act strong in front of the wife and pretend I could walk normally but it didnt take too long to notice my predicament…even with multiple doses of analgesia the pain just became slightly more bearable…
Thank God, things could have been much worse, it was solely with His Mercy I escaped the death.

A most unlikely selfie...a shot taken shortly after the unfortunate accident

A most unlikely selfie…a shot taken shortly after the unfortunate accident


Reaction, overeaction?
I first alerted my bikers group – many responded worrying, wanting to know how I was. I reassured them that I was ok. I had to use the best of words to communicate to the wife of my situation, this did not come by till a little later. She called my handphone and I answerd calmly, telling her the bike had a breakdown, as a result of a minor accident – that I hit a car, nevertheless I was completely fine whilst the bike sustained serious damages. She understood and we made plan to meet at the workshop after the bike was delivered by the towtruck.
I did not post to the FB till the next day, I was thinking initially not to, more for the shame! and fearful of ‘hostile’ responses from some people. Many of them were taken by surprise when i posted my selfie taken immediately after the accident. That instantly gave the message that I wasn’t seriously hurt.
Most of them expressed sympathy at the tragedy. However, as anticipated there were a number who advised to give up riding or the like, such as:
Maybe it is time to consider going back to driving…
My cousin has lost his leg from the same motorcycle. Better abandon such dangerous activity!
If you love your wife/family, then no riding!
Superbike is good for ego but not for family at home…
The Head of Emergency Department doctor advised me against riding…

I chose to remain silent over the comments. Most of them are people I knew, who I know well do care, so thank you brothers and sisters. Anyway, up to now I have not the slightest thought of laying down my machine. Well, I may, on a serious note, get rid of the Duke soon, and go for a new ABS equipped machine (perhaps a scooter?, not certain yet).

Giving up on the Duke?
It does not in any way, mean that I am recalling all my previous compliments on KTM Duke 200. By now I realised, one of the most read posting in my blog are those on the Duke 200, and some people must have been influenced by my opinion. I still believe it a good bike, perhaps better with the ABS in action. Everything I said about before is still relevant. However, all in all, I don’t think anyone sensible would go back riding the same machine that had caused them to crash whatever it is. Just as much as one tries to avoid going through the same spot where he had the accident, not at least for the first few months. One will try as much as possible to wipe away the memory of the incident rather than keeping it close by, which may only raise your anxiety and affect your confidence level.
Having said that, let me make a little comment on the Duke’s behaviour that I thought may have been partly contributing to the incident. First the ABS. I have had three 2 near crash incidents in the past, resulted from sudden braking. I thought this had improved vastly since I practised the new braking technique (front brake more than rear, or mere front brake), while emergency braking requires both. However, with the Duke, sudden braking had always turned horror. My first experience of this was during rain, when I suddenly found myself approaching a 4 wheeler too close, on a wet road. So I tap the brakes firmly (rear more than front this time), and instantly the rear tire started to shake violently, my bike felt unstable, I thought I was going to fall, luckily there was just enough distance before I managed to stop, and the gap was quite wide. The second incident, also when the road was slightly wet, this time I was close, very close to a car when it suddenly came to a halt, I stomped the brakes and the tire wobbled again madly, I was about to hit the car, the bike skidded a bit which indeed took me a little away from the body of the car and I was saved.
The third instance was this time, when it resulted in a real, unfortunate accident.
No I don’t blame the bike, it just, maybe, didn’t suit my riding style (anymore). While I had been on the new bike, the Triumph STreet Triple for a year now, I have had no such encounter so far, thank God.
On the hand, I admitted, that I have lately been having a thrill with the Duke’s slick handling around corners, with its small body no doubt it still makes one of the best bikes at heavy traffic. Just you need extra caution when braking in wet condition, or when applying emergency brakes.
Yes, I do need to improve my riding skill futher, and meanwhile I should perhaps stick with ABS system to be safe.

Whose fault? Introspection, reflection on my riding
It didn’t take long before I felt I was ready to ride. In fact a week later I was back on the wheel, and two weeks later I joined a short convoy with friends from the MyIkram Bikers. Did I change my riding style? Not a bit…indeed as usual I remained the front runner with occasional sprint beyond a 170km/hr (yes, sounded nervous wrecking for a newbie who had just crashed his bike…!). As I was tracking along MRR2 nearing the exit to PLUS highway, suddenly I was caught at this particular tight bend, at a slightly higher speed, when the road felt unusually slippery. I nearly lost traction and let the bike verged to the extreme left, before picking myself up and regained speed. That was a nightmare and anything nasty could have happened that very moment, I thought…well, perhaps the absence of vehicles in the immediate surrounding had caused me to underestimate the danger and let the bike slipped rather wildly. Maybe, this sort of carelessness should not be repeated if I don’t want to see another mishap.

I looked back at my riding history – two years plus, almost 30,000kms, still relatively new as a rider, I would not claim myself as having enough riding experience. So, why being overconfident? Perhaps, I should rather take it easy, set a few rules to keep my ride safe and sound.

Speed is certainly a big thing. While cruising speed of over 140km/hr is an acceptable standard during group ride, perhaps a solo ride, during a relatively busy traffic should be limited to below this figure. While a densely busy traffic such that in MRR2 should not be filtered with anything more than 90-100km/hr. ‘Aggressive manouvers’ such as sudden lane switching, racing with other riders (the temptation is always there), or overspeeding while doing lane splitting, should be avoided. Lastly protective gears is an all time must.

Then, defensive riding skill should be sharpened. Special group training on handling the bike may also help

Riding remains a highly risky activity?
Sometimes, there is the inner feeling of fear, timidity, restlessness, as if something bad going to happen. Uncertainty reigns. Holding on to the bike, with my short stature, and ahead of me, hostile drivers, maddening traffic congestion – all conspired to shake my confidence. But once on the bike, throttle on, the confidence rose as the bike accelerates.
Once I sat down with those seasoned guys from our club MyIkram Bikers – on them indeed I found calm faces, who have blasted the wind, crossed the borders, filtered the depth of most tortuous roads in the country, swamped the darkness of the night with their bikes grazing thousands of miles of rough journeys. Years of riding experience, many falls, lost directions, breakdowns in the middle of nowhere – and with all that, no signs of regret nor fears. They spoke about how riders went on a serious mission, in the middle of night, risking their lives – they have done it years in, years out, many survived such priceless experience – yes they got big hearts. You don’t do such thing if you have no heart, no gut. Just sit at home and enjoy cozy and warm sofa. But the riding world is something different. Surely the bikes are not made for the faint hearted. You, have the heart. You are made of different materials. So be there, for the action. Fear of your life? Don’t you trust God?
Finally, once again, I made the resolution. I am a rider, and will always be. May God save me and help me to enjoy the riding while keeping myself in His rememberance.

Bila Mahkamah Dunia Memutuskan…

Buat yang sentiasa meng’update’ FB wall mereka, mungkin sesuatu yang tak kena kalau peristiwa sebesar keputusan mahkamah isu DSAI-Saiful Bokhari tidak tersentuh. Mungkin ada yang tak senang, atau tak pasti apa nak dikata, atau takut dgn Sedition Act? Setelah menyepi dari memberi komen dua hari lepas, akhirnya jari-jari anugerah Ilahi ini dapat menukilkan sesuatu untuk renungan sendiri. Bukan untuk menarik ‘likes’ atau ‘dislikes’ tapi sekadar berkongsi kefahaman peribadi. Perlu saya tegaskan ini pendapat saya sahaja, dan saya bukan pakar perundangan, jadi kalau saya tersilap harap tegur, jangan terus seret ke Akta Hasutan pula…:

1. Siapakah yang benar? Hanya Allah yang Maha Tahu. Mahkamah dunia hanya memberikan hukuman berdasarkan bukti dan hujah, dan keputusan di tangan hakim. Hanya Mahkamah Allah swt yang paling adil dan amat halus dan teliti, di mana semua rahsia, bukti dan kebenaran akan dibentangkan tanpa hijab pada hari yang amat digeruni di mahsyar nanti.

2. Walau bagaimanapun, sebagai seorang Islam, saya mengenali sedikit sebanyak DSAI, beliau seorang Muslim yang baik dan menjaga kewajipan pada Tuhan, saya mempercayai kata-kata beliau yang mempertahankan beliau tidak bersalah. Saya tidak kenal Saiful, biarpun saya mendapat gambaran peribadi & perlakuan beliau dari kamar mahkamah, jadi saya tidak dapat menerima pengakuan beliau maupun beliau telah bersumpah. Ada banyak kata-kata beliau yang tak konsisten. Tetapi saya bukan nak menjadi hakim mengadili di sini, ini adalah pendapat saya. Apalagi bila satu ketika bapa beliau sendiri mengakui keraguan terhadap pengakuan beliau. Dan petugas/Imam masjid yang menyaksikan sumpah beliau juga telah membuat pengakuan beliau diberi arahan sedemikian dll.

3. Walaupun DSAI disabitkan oleh Mahkamah Rayuan bersalah yang memberi implikasi beliau telah melakukan kesalahan liwat, pada pendapat saya sebagai seorang Muslim kita tidak dapat menerima apalagi memberikan label beliau seorang peliwat. Kerana tiadanya saksi yang menyaksikan perbuatan itu, dan beliau menafikan. Bukti DNA hanyalah ‘circumstantial’ sahaja, dan tidak boleh dijadikan muktamat (anda akan kata saya naive kalau saya beri perumpamaan dengan cokelat cadbury….tapi ada samar-samar kesamaan di sini, ujudnya DNA tidak mensabitkan salahlaku, dan ini diakui dalam perundangan pun). Malahan menurut undang-undang Islam, Saiful layak dihudud atas sumpah beliau kerana beliau gagal membawa saksi kejadian (saksi yang benar-benar melihat kejadian).
Ya, setahu saya, ada peruntukan untuk takzir, iaitu hukuman yang lebih ringan dari hudud, jika kesalahan tidak dapat disabitkan. Pun begitu, dari pendakwaan tiada bukti yang kukuh wallahu álam. Mengenai DNA, ingatlah, dalam keputusan Mahkamah Tinggi 2012, DSAI disabitkan tak bersalah kerana terdapat keraguan pada DNA. Dan apapun DNA sahaja tidak boleh dijadikan bukti muktamat tanpa adanya turutan kejadian yang tak diragui.

4. Saya merasa hairan dengan ‘dakwaan’ mengatakan Saiful telah menunjukkan keberanian luarbiasa kerana berani mendakwa seorang DS dan juga majikan beliau. Jika beliau seorang lelaki yang berani dan jujur pastinya beliau tak rela dirinya diperkosa, diliwati. Pasti beliau sanggup melakukan apa saja untuk melawan pesalahlaku. Tetapi tiada bukti beliau cuba melawan, malah beliau mengaku buka seluar, pakai tuala dan beri KY Jelly…ini tak masuk akal. Lebih pelik lagi bila pendakwaan masih berdasarkan 377A & B – iaitu kesalahan liwat secara konsensual, dan bukan paksa /sodomi (377C).

5. Wajibkah penyokong-penyokong DSAI menerima keputusan ini dan berdiam diri. Sebagai rakyat setiap orang punya hak, selagi hak bersuara tersebut dilakukan dalam rangka undang-undang yang sah, tidak sepatutnya dihalang. Dan kerajaan harus bersikap terbuka tak perlu menggunakan akta hasutan dengan sewenang-wenangnya. Begitupun, saya tidak setuju menandatangani petisyen meminta campurtangan kuasa luar, maupun meminta pengampunan dari Yang Dipertuan Agong. DSAI hanya harus bebas dengan keputusan mahkamah (contohnya mahkamah pada satu ketika overule keputusan Mahkamah Rayuan tersebut), ini sebagai untuk pembersihan nama beliau sendiri.

Kadangkala kebenaran berakhir di penjara, maupun di tali gantung. Harga kebenaran amat mahal. Mungkin penjara ‘lebih baik’, sebagaimana kata-kata Nabi Yusuf dalam peristiwa beliau difitnah Zulaikha:
“Wahai Tuhanku, penjara lebih aku sukai daripada memenuhi ajakan (syahwat) mereka kepadaku. Dan jika tidak Engkau hindarkan daripadaku tipu daya mereka, tentu aku akan cenderung untuk (memenuhi keinginan mereka) dan tentulah aku termasuk orang-orang yang bodoh” (Yusuf: 33)

Malah, di peringkat seterusnya, apabila Yusuf diberi peluang untuk keluar dari penjara, beliau tidak berganjak sebaliknya menuntuk agar pengadilan semula dilakukan, demi untuk membersihkan nama beliau, hingga akhirnya penuduh-penuduh beliau mengaku mereka telah berbohong dan bahawa beliau dipihak yang benar.

(Saya pilih untuk tidak menyiarkan tulisan ini di FB, kerana pada ketika saya telah siap menulis, berlaku pula peristiwa besar lain, jadi biarlah saya abadikan pendapat saya di sini dan sebagai tatapan sesiapa saja yang sudi membaca)

Between Wealth and Blessings

I got this from Maahad Tahfiz WA, something worth reading…

In 1923, nine of the wealthiest people in the world met at Chicago’s Edge Water Beach Hotel.

Their combined wealth, it is estimated, exceeded the wealth of the Government of the United States at that time. These men certainly knew how to make a living and accumulate wealth. Attending the meeting were the following men:

1. The president of the largest steel company,

2. The president of the largest utility company,

3. The president of the largest gas company,

4. The president of the New York Stock Exchange,

5. The president of the Bank of International Settlements,

6. The greatest wheat speculator,

7. The greatest bear on Wall Street,

8. The head of the World’s greatest monopoly &

9. A member of President Harding’s cabinet.

That’s a pretty impressive line-up of people by anyone’s yardstick.

Yet, 25 years later, where were those nine industrial giants?

Let’s examine what happened to them 25 years later.
1. The President of the then largest steel company (Bethlehem Steel Corp), Charles M Schwab, lived on borrowed capital for five years before he died bankrupt.

2. The President of the then largest gas company, Howard Hubson, went insane.

3. One of the greatest commodity traders (Wheat Speculator), Arthur Cutten, died insolvent.

4. The then President of the New York Stock Exchange, Richard Whitney, was sent to jail.

5. The member of the US President’s Cabinet (the member of President Harding’s cabinet), Albert Fall, was pardoned from jail just to be able to go home and die in peace.

6. The greatest “bear” on Wall Street, Jesse Livermore committed suicide.

7. The President of the then world’s greatest monopoly, Ivar Krueger, committed suicide.

8. The President of the Bank of International Settlement, Leon Fraser, committed Suicide.

9. The president of the largest utility company, Samuel Insull, died penniless.

What they forgot was how to “make” life while they got busy making money!

Money in itself is not evil; it provides food for the hungry, medicine for the sick, clothes for the needy. Money is only a medium of exchange.

We need two kinds of education:

a) One that teaches us how to make a living,

and

b) One that teaches us how to live.

There are many of us who are so engrossed in our professional life that we neglect our family, health and social responsibilities.

If asked why we do this, we would reply that “We are doing it for our family”.

Yet, our kids are sleeping when we leave home. They are sleeping when we come back home!! Twenty years later, we’ll turn back, and they’ll all be gone, to pursue their own dreams and their own lives.

Without water, a ship cannot move. The ship needs water, but if the water gets into the ship, the ship will face existential problems. What was once a means of living for the ship will now become a means of destruction.

Similarly we live in a time where earning is a necessity but let not the earning enter our hearts, for what was once a means of living will surely become a means of destruction for us as well.

So take a moment and ask yourself, “Has the water entered my ship?”
I hope not!

Hope the above story will drive all of us in a better direction in 2015..

”Alone I can ‘Say’ but
together we can ‘talk’.

‘Alone I can ‘Enjoy’ but
together we can
‘Celebrate’.

‘Alone I can ‘Smile’ but
together we can ‘Laugh’.

That’s the BEAUTY of
Human Relations.

We are nothing without
each other

Solat Zuhur terakhir untukmu….

Jom Prof, dia orang dah naik tu…ujar salah seorang doktor di klinik. Aku bergegas, meninggalkan kerja2 menulis di fail pesakit.

Sampai di pintu surau, rupanya beliau sedang menuju masuk. Tetapi beliau tidak masuk ke surau bersendirian, malah dibantu oleh beberapa orang. Dalam keadaan terbaring & tidak mampu lagi berkata-kata, beliau diusung ke barisan paling hadapan, di depan Imam.
Aah, jam 2 petang, aku memang belum solat Zuhur lagi. Eloklah masuk surau, walaupun jemaah Zuhur dah selesai. Kebetulan yang tinggal tak ramai, cukup untuk membuat tiga saf.

Solat Zuhur kali ini ringkas pula. Hanya empat takbir. Tiada ruku’ dan sujud, hanya kurang lebih 3 minit selesai. Semua hadirin berwajah suram, tapi cukup gagah & bersungguh-sungguh mengaminkan doa Imam. Aah, inilah solat beliau yang terakhir, sebelum diberi penghormatan menuju ke rumah penginapan baru.

Sahabat kami, yang bersama satu pasukan kerja, dan satu masa dalam satu kelab superbike, menunggang bersama2, kini telah tiada. Aku masih terbayang dengan detik mencemaskan pagi tadi. Sampai di te mpat parking motor di bawah, aku belek handphone dan terdapat satu ‘missed call’ dari Datuk Sri. Hai apahal Datuk Sri telefon awal pagi pulak ni, lalu terus ku dail nombor beliau, tapi tidak berjawab. Selang beberapa minit beliau menalipon, memberitahu, sahabat kami sedang nazak dan pasukan penyelamat perubatan sedang bertungkus lumus cuba menyelamatkan nyawa beliau.

Lalu aku bergegas ke ICU, di sinilah sahabat kami terlantar semenjak sepuluh hari lalu, selepas berlaku insiden ngeri di Bukit Tinggi. Satu kemalangan maut membabitkan jentera beliau Kawasaki Z800 bertembung dengan sebuah KTM Duke 200. Beliau cedera parah melibatkan pelbagai organ termasuk otak, jantung, paru-paru & pelvic. Kekadang seolah ada harapan sedikit, dan setiap hari kami mengunjungi beliau, mengucapkan kata2 semangat, walaupun beliau hanya tidur nyenyak di bawah kawalan ubat. Rakan-rakan, & saudara menaruh harapan, malah ada yang mereka ayat, hah nanti dah sihat, mesti tak nak ride motor dah…Tapi takdir Ilahi mengatasi segalanya. sejak 3 hari lepas, selepas disahkan mendapat ‘sepsis’ iaitu jangkitan kuman dalam darah, keadaan semakin meruncing. Pagi ini, beliau diserang ‘cardiac arrest’.

Aku meluru ke katil & menekan dada beliau ‘CPR’ berkali-kali. Ubat2an tak saling putus dicucuk ke dalam darah. Silih berganti kami melakukan CPR. Tidak nampak respon yang baik. Mataku bergerak pantas meninjau sesiapa yang ada di sisi beliau. Z ada di situ, wajahnya pucat lesi, Y juga di situ, berwajah serius, beliau dengan tangan gagahnya turut serta memberikan CPR. Tiba2 telefon ku berdering: di hujung sana suara esakan tangisan. “Are you with him?” Aku menjawab tenang. “Ok, I am coming…don’t forget…teach him syahadah…” “oh, ok, drive carefully”….seperti anak kecil menurut suruhan ibunya, aku bergerak ke kepala katil, menukar strategi. Orang lain silih berganti melakukan CPR, aku tak putus-putus mengucapkan kalimah ‘Lailaha Illallah, Muhammadurrasulullah,” pada telinga sahabatku. Adakah dia mendengarnya…di kemelut ini. Aah, teruskan sahaja, inilah kalimah akhir yang dia mau bawa mengadap Tuhan…bisik hatiku.

Detik-detik terakhir beliau (anak panah)....semasa ride tahun baru. Ceria bersama rakan. Sukses dalam business dan gelaran hepat tp beliau tetap bersahaja & simple bersama rakan2

Detik-detik terakhir beliau (anak panah)….semasa ride tahun baru.
Ceria bersama rakan. Sukses dalam business dan gelaran hepat tp beliau tetap bersahaja & simple bersama rakan2


Dah lebih setengah jam ni…desak seorang Pakar. Aku cuma mengisyaratkan untuk terus mencuba. Ada kisah memang CPR yang berlanjutan sampai sejam dapat memulihkan seorang mangsa ‘cardiac arrest’ berusia muda. Tapi itu dalam keadaan lain, tak silap, mangsa lemas. Namun apapun, aku cuba ‘membeli masa’ sedikit…untuk apa, tak pasti. Tak dapat menerima hakikat lagi? Agaknya itu yang bermain dibenakku, di hati Z, di kepala Y, bahawa akan berlaku satu ‘karamah’ atau mukjizat di mana sahabat karib kami akan bangun juga…tapi nampaknya itu hanya mimpi.

Memang barangkali para ‘bikers’ yang berhati kering ni, tak takut mati, dan cukup optimis. Ya, kuat tawakkal lah kut…kekadang macam ‘over confident’ pula…

OK, everyone, we stop here. Arahku. Wajah2 yang murung memandang kosong. 3 orang pelawat melangkah masuk, airmata berderai. Aku bersalaman dengan yang lelaki, abang kepada sahabat kami.

Aku hampiri Z & memeluknya…tiada kata2…hanya doa untuk sahabat kami. Yang lebih, bahasa dunia saja…hanya hati yang hidup dapat merasai…mungkin lebihkurang begini, ayuh bro…kita sambung hidup ini jangan patah semangat…doa untuk sahabat, kita kuatkan hati…life goes on.

Kini, berakhir drama sepuluh hari itu, sahabat kami, rakan ‘rider’ telah meninggalkan kami bertemu Penciptanya. Semoga beliau diampuni Allah & ditempatkanNya bersama orang-orang beriman & para Solihin.

How it all happened in 2014, what a colourful year….

I spent over an hour this morning scrolling through diaries/year planner and emails checking all my official external commitments for the last six months. The University wanted each lecturer to list down all forms of recognition/awards/invitations from national/international institutes as a common practice of evaluating their performance.
I have listed 23 commitments, commitments ranged from external examiner, invited lectures, appointment as expert panel, awards, and invitation as reviewer of journal manuscript. No wonder my weekeds are always occupied (for the periof of July-December 2014).
So to extend the work personally, I began rewinding back on the year of 2014. Had a look again at the diary beginning January. Now I feel congested and almost could not believe myself how much commitments that had been undertaken throghout the year, which I consider had been somewhat quiet. No it wasnt at all. Lets look at a few landmark events.
For the year 2014 alone, I had traveled to overseas 9 times – Singapore, Washington DC USA, Soul South Korea, Melbourne Australia (twice), Paris France, Tokai Japan, Barcelona Spain and Bali Indonesia. All except one were invitation to attend meeting & Conferences or taking up faculty role or presenting abstract.
As to national meetings: The Asean Federation of Cardiology Congress (KL), Asian Pacific Cardiology Congress @USM, Interventional Cardiology Forum (Ipoh) did not sound plentiful, however taking into account number of lectures/faculty roles taken up in various meetings/invitation, the number came to 17 lectures and 12 chairs/faculty roles, 6 Advisory boards appointment, 2 writing groups/Clinical Practice Guidelines committee, 2 national level organising committee member of National Meetings; with almost one in very two weekends regularly filled with meetings/commitments. Hah, no wonder, I have had some sleepless night preparing lectures or writing up my masterpiece.
Thank God, it all did not come without any visible fruits, we have managed to win at least two major titles: one Best Abstract from Malaysia award during the American College of Cardiology Congress @ Washington DC, and another First Price for Abstract Poster competition at Asian Pacific Cardiology Congress @USM. And, with the hard works of colleagues and collaborators, I have co-published 7 journal articles and 8 abstract proceedings. Not to forget, I have the previlige to co-organise two national level courses at our Medical Centre – the ECG Masterclass and Clinical Cardiology Masterclass.
All these, I am trying to take it easy with the number of clinical researches undertaken, not less than 8 in counts including 6 multicentre trials, and plenty of funds secured. And some other positions such as member of the JKTU (Therapeutics and Medicine Board), appointed as Head of the Heart and Lung Centre, and still on as the Head of Cardiology Unit.
MIB resting
Moving on to a personal and social perspective, this was the year I had been given a serious role of leading a number of organisations – Exco member (later appointed as acting Deputy Chairman) of Ikramhealth, Exco member of the Pertubuhan Ikram Bandar Tun Razak, Organising Member (dubbed VP!) of the MyIkram Bikers (MIB), and later, most demanding job as the Ikram’s Chairman of Community Service /iBantu Wilayah Persekutuan (among others managing missions for the flood relief to Kelantan/Pahang totalling to 10 missions altogether). Earlier on I was preoccupied with organising events within the fraternity of MIB, including a long ride to Tanjung Piai Johor in December.

The year that saw us acquired two new vehicles brand new and another used. That was, a brand new motorcycle Triumph Street Triple in February, a used Hyundai Getz in September and a brand new Volkswagen Golf GTi in October (a replacement car).
me n missus
Now come to misfortune, the year that saw us lose our lovely BMW 320d car in a spontaneous fire.

The year also saw our family shrunk in number (of house occupants) when two of our children moved to their school/university’s accommodation.

Thank God and we praise Him for all the achievements and seek His forgiveness for our mistakes and weaknesses.

When a close friend biker involved in a near fatal crash…

I am still in shock. It was around 1 pm, on the way home riding from Port Dickson, through the windy suburban roads of Sepang-Nilai then the Plus highway I decided to have a quick break at Serdang. 

While having a bite I scrolled through Whatsapp messages. There were a few new messages from the HUKM Great Riders group, on top of a few hundred other messages mostly groups’. Usually I read this group’s messages at leisure only, since most of the conversation are about rides, that normally involve the same guys, led by Z and MH. Suddenly it dawned upon me to read the messages from this group ahead of others.  There was a horrid photo of a motorbike burning on the road sent by Z with the caption, “please pray for our friend, MH. Accident at Bukit Tinggi, GCS 4″ I felt numb, scared and in disbelief.

I immediately dialed Z’s number and asked what had happened. Z confirmed that MH was involved in a bad accident, his bike collided with another rider’s, burst into flame. He just managed to pull him away from the fire. The other guy died on the spot. MH was transported by ambulance to Bentong hospital.  When transferred to our hospital he was barely conscious and multiple injuries suspected awaiting scans and further investigations. Up to the time of writing he remains in critical condition at the ICU.

MH has been an avid rider since over a year ago. One day he was late for work due to traffic jam so he said he will get a superbike. Thats it as simple as that and he instantly became a rider. But he didnt ride the bike to work, instead turned it into leisure activity. As a young, brave and enthusiastic person MH was fast becoming a competent rider. One of his hobbies is adventure ride at those famous spots like Kelawang, Bukit Tinggi, Genting Highlands etc. Now the guy who had been one of his trainer claimed that during any ride, MH will always be ahead of everyone, being a fast paced rider. I rode with him once, and I knew I can never be in the same league with these guys! I learned a few useful riding tips from him.

Denial and disbelief….
I could hardly take it…still dumbfounded, I did not feel right and wished that I could just lie down, and keep the bike aside for a good moments.
I sent alert messages to few people who are close to him, since I have no contact number of his family or relatives. I also shared the scary incident with my club members – MyIkram Bikers. Then I slowly got myself ready and climbed onto my bike. Wrapped in full suits – helmet, gloves, leather jacket, I began riding.

But once on the road I forgot the painful reality and just rolled on fast – though not as fast as earlier on. True as they said it, once on the bike, you put behind all that fears and worries, the adrenaline surge will put you totally in charge and ready to tackle the wind, blast the traffic and charge though the rain. There, on the road I was back in action, manouvering the bike swiftly in the midst of mixed traffic.

This incident just happened a day after a good friend of ours launched his book “44 Sebab Kemalangan Motosikal Maut” (44 causes of fatal motorbike accidents). As for myself, it is now coming to about a year since I have been riding the Triumph Street Triple (previous bike KTM Duke 200), just about two years experience, approximate mileage covered 28,000km. Not long enough. But I have noticed some ‘improvement’ such as confidence at cornering, surfing the traffic jam and riding in rain or at night no longer a chore. For instance, the ride I undertook yesterday to and from PD. Onward journey accompanied by a good friend RS who had introduced me to the motorbiking world. I felt much more settled on the road, and going at anything above 150km/h with the Triumph was achieved in a more relaxed manner. RS complimented me on the Triumph’s exceptionally crisp acceleration and fluid handling. In fact, I stil managed to attract the attention of people at traffic stops, parking or refuelling stations who keep asking what bike is it, perhaps the brand is not much known like those Japanese ones, yet many were impressed with the smooth sounding engine and beautiful exhaust hum. bukit tinggi jan 2015

The return journey, I purposely took the inner road heading to Sepang/KLIA, then was offshoot to Nilai. Along this journey there were many bends and corners which I felt much better at tackling now. Towards the end the traffic seemed to get heavier, hence spoiling the joy of riding a bit. I still rode with extra care, slowing down a lot due to unpredictable oncoming traffic (obliterated view ahead due to many acute bends). Yes, I place safety above everything else, and if safety requires me to slow down or even stop be it. Of course, we can only afford to be as careful, as with the other hazards such that caused by third party, that will be impossible to know, though we could practice as much defensive riding as possible. Therefore, speeding does not become the primary aim of riding, but safety is. One should treasure the joy of riding itself and not the speed per se. Furthermore, a rider must be aware of his own limit, and knows his bike well. So, before you know how fast you can go, you have to be sure, how fast you can brake your bike to a stop. Hmmm, having said that, on a straight road, I bet, most regular bikers would feel inadequate riding at anything below 150km/h, hence speed is only something relative.

Facing the reality
At 10pm he arrived at our hospital. Laid in bed, mechanical intubation in place, chest tube on the side, blood pressure dwindling, hips broken, signs of chest and heart injury, all not looking so good, let alone the high possiblity of cerebral injury.
I couldnt speak much. A lot of friends were there. I applied my own expertise to examine the heart. After talking to a few people I left to a nearby cafe, sat down and started mourning again. That led to a sleepless night. Body aching, intermittently having harrowing dreams, and even at work I felt exessive lethargy, all indicating the mind is struggling to cope with the shock.
Did I stop riding? It had been a practice up to now, that everytime I encountered bad accident, I made it a habit to stop riding for a day or two. While I was about to do the same this time, suddenly my mind revolt, and I made a last minute decision to pursue the ride to work.
As I have written before, if riding reminds us of death or accident, then it is one good means of keeping ourselves close to God. Just to remember, the road is not the place to race or express your rage. Certainly the life goes on. We are riders. May God keep us safe and carry on life as His servants.